NEAG, Valer
Telefon:


0766.208.490
 

Adresă:


Strada Victoriei, bloc 54, scara 4, apartament 7, Târgu-Jiu, Gorj, România, cod 1400
 

Adresă mail:


valer_neag@yahoo.com
 
REFERINŢE


        De peste un sfert de veac, Valer Neag face „un joc” periculos, pentru foarte mulți interzis: jocul cu focul și lumina. Ceea ce gândește și construiește în sticlă Valer Neag este greu de numit. Am fi tentați ca aceste lucrări să le considerăm drept sculpturi, pentru că, indiferent de dimensiuni, ele au monumentalitate, ele cuprind acel sâmbure de inteligență și vitalitate fără de care sculptura nu poate exista. Semnele cu care operează atât în operele executate în sticlă, cât și în sculptura în lemn sunt purtătoare de simboluri creștin ortodoxe, iar altele provin din gramatica decorativă țărănească și au o mare încărcătură moral-expresivă.
        Operele lui Valer Neag, care au străbătut mapamondul din Japonia și până în Germania și au înnobilat galeriile și muzeele din România, alcătuiesc un univers artistic unic a cărui sursă pare a veni din arhetipurile artei neolitice.


Florin Rogneanu (2012)

Bibliografie și referințe critice:

1. Studii în volume de specialitate:
Guță, Adrian, Generaţia ’80 în artele vizuale, Editura Paralela 45, Bucureşti, 2009.
Vlasiu, Ioana (coord.), Dicționarul sculptorilor din România. Secolele XIX - XX, Lit. H - Z, Vol. II, Editura Academiei Române, București, 2012, pp. 165 - 166.

2. Articole în periodice:
Davidescu, Cătălin, Sticla în muzeu, în: „România literară”, nr. 14, 2003.
(articolul poate fi citit la următorul link: http://www.romlit.ro/sticla_n_muzeu)
Mocanu, Aurelia, Vulcanologii artei, în: „Observator cultural”, nr. 577, 2011
(articolul poate fi citit la următorul link: http://www.observatorcultural.ro/ARTE-VIZUALE.-Vulcanologii-artei*articleID_25434-articles_details.html)